Wat we normaal niet horen

We hebben allemaal een verhaal, maar niet elk verhaal wordt gehoord. Stand-up philosopher Laura van Dolron vroeg Het Zuidelijk haar een jaar lang op blind dates te sturen naar plekken waar mensen zijn, die je normaal niet hoort. Ze ontdekte verhalen die wondermooi, soms verdrietig of pijnlijk en vaak hoopvol zijn.

Van Dolron ontmoette mensen in onder andere in tbs-kliniek, een hospice, bij de AA en in een dagopvang voor dakloze illegalen. “Deze mensen hebben een indrukwekkend levensverhaal en zullen zelden aan talkshowtafels komen. De schreeuwers laten zich wel horen, maar de mensen die niet de macht of de behoefte hebben om zich te uit te spreken, hebben vaak meer zinnigs te vertellen.”

Recensies
'Van Dolron hanteert haar welbekende ‘stand-up philosophy’-stijl, losjes en persoonlijk, maar gaat ook nadrukkelijk het gesprek aan. Dat maakt opvallend veel los uit het publiek. Zo wordt Wat we normaal niet horen een krachtig pleidooi om elkaar te bevragen, om te luisteren naar de ervaringen van een ander zonder kritiek of tegenwerpingen.'
NRC
'Wat we normaal niet horen is niet moralistisch, maar wel hartverwarmend. Gaandeweg de voorstelling is het tl-licht zowaar warmer geworden.'
de Volkskrant

Denk aan een jongen zonder huis en paspoort, een topcrimineel die hulpverlener werd, een man die moederziel alleen ter wereld kwam, alcoholist werd en uitgroeide tot de godfather van een AA-groep en een meisje dat niet mag eten van zichzelf maar wel de energie heeft anderen te troosten.

‘Wat we normaal niet horen’ is een reisverslag, een inspirerende monoloog doorspekt met momenten waar Van Dolron live met de mensen die ze ontmoette reflecteert. Laura praat niet alleen óver de mensen die zij ontmoette maar ook mét. Van Dolron deelt het podium telkens in afwisselende samenstellingen, met onder andere Toon Walravens, Marcio, en Steve Aernouts. Muzikant Frank van Kasteren staat haar net als in de voorstelling ‘Een antwoord op alle vragen’ muzikaal bij en componeert live muziek. De Volkskrant omschreef haar laatste voorstelling als een ‘originele vorm van participerend ervaringstheater’ en met dit onderzoek gaat zij verder op deze weg.

Dat kinderen kleiner zijn hé? Dat is optisch bedrog.

Credits

Concept, regie
Laura van Dolron
Artistiek advies
Piet Menu en Steve Aernouts
Dramaturgie
Céline Buren
Met
o.a Toon Walravens, Marcio, Laura Bruin, Steve Aernouts
Muziek
Frank van Kasteren
Artistieke ondersteuning en project assistentie
Corinne Heyrman

Contact

Publiciteit: publiciteit@lauravandolron.com