Publicatie

Column Hein Janssen over Laura bij Kunststof TV

Volkskrant, 6 april 2012
Door Hein Janssen

Varieer in kunst op tv

In haar theatervoorstellingen heeft Laura van Dolron zich al vaker verwonderd over de snelheid waarmee tegenwoordig politici en kunstenaars op televisie hun beleid of kunst moeten zien te verkopen. Alles moet snel en vlug, in een paar minuten tijd moeten zoveel mogelijk oneliners en wisecracks zitten. En niemand die nog gewoon mag zeggen: ‘Ik weet het niet.’

Ook in haar nieuwe voorstelling Alleen voor u, die zij speciaal schreef voor actrice Ariane Schluter, gaat het over de dagelijkse hectiek die standaard is geworden. Over artiesten die in een opgefokt tempo hun nieuwe cd of boek mogen aanprijzen. Zoals deze week in De Wereld Draait Door theatergroep De Ploeg zijn nieuwe show 2012 mocht komen promoten. Geef de heren eens ongelijk: geen betere pr dan een kritiekloze aanbeveling in DWDD. Raar dus dat de heren er, op Viggo Waas na, zo lamlendig bij zaten, waardoor de mimeprijs 2012 in de categorie ‘Meest Uitgestreken Smoelwerk’ ongetwijfeld ex aequo zal gaan naar Han Römer en Peter Heerschop.

Laura van Dolron zelf had dan ook het NTR-programma Kunststof uitgekozen om aandacht te genereren voor Alleen voor u. Juist omdat daarin tenminste nog de tijd wordt genomen voor een goed gesprek – zo zei ze in de uitzending. Ze praatte vlot en met passie over haar manier van theater maken; opmerkelijk, want in het theater zelf komt ze vaak nogal zoekend en twijfelend over.

Maar ze heeft gelijk: Kunststof op de late zondagmiddag is een oase van rust, en presentator Joost Karhof weet 50 minuten lang een open en ongedwongen sfeer te creëren, ondanks de soms wat wankele bruggetjes van het ene onderwerp naar het andere.

Afgelopen zondag zaten er vier vrouwen aan tafel, en daags daarvoor hadden de collega’s van AVRO’s Opium ook al voornamelijk vrouwelijke gasten. Maar dan in de al wat gevorderde leeftijdscategorie, waardoor presentator Cornald Maas voor even leek ingehuurd door omroep MAX. Actrices Petra Laseur (1939) en Tudy de Jong (1948) kwamen vertellen over hun rol als Wilhelmina in Soldaat van Oranje de musical, en jazz-zangeres Greetje Kauffeld (1939) praatte beschaafd over haar carrière.

Kunststof is een klassieke talkshow waarin aan een grote tafel op niveau gepraat wordt over kunst. Opium is meer een magazine, opgebouwd uit korte gesprekken en rubrieken waarbij de weekgast vaak het leukst is. Zo was er afgelopen zaterdag de immer rebelse Huub Stapel heerlijk in de contramine over her actuele kunstnieuws.

Beide programma’s zijn niet opiniërend of kritisch en volgen min of meer het actuele kunstaanbod. Met als doel de kijker aan het lezen te krijgen, naar het theater te sturen of juist die ene tentoonstelling te gaan zien. Een nobel en nuttig streven, maar in de duistere krochten van de Publieke Omroep schijnen er niettemin plannen te bestaan een van de twee programma’s te schrappen of ze samen te voegen, omdat men kennelijk vindt dat een journalistiek kunstprogramma in het weekeinde genoeg is.

Niet bekend is of er binnen die zelfde Publieke Omroep ook wordt nagedacht over een fusie tussen de vele kerkelijke en levensbeschouwende programma’s (van Joods koken tot moskeebezoek) die er in het weekeinde worden uitgezonden.

Nieuwsbrief