Publicatie over Ariane Schluter speelt Alleen voor jullie

Recensie Alleen voor jullie – Algemeen Dagblad

AD, 2 april 2012
Door: Nico Heemelaar

Bedriegelijke eenvoud in eerste solo van Ariane Schluter

Wie zijn de vrouwen die eenzaam in een café zitten, halverwege de 40 zijn, kinderen nog relatie hebben en zich amper roeren in een groepsgesprek? Theatermaakster Laura van Dolron heeft er een monoloog aan gewijd en vindt in Ariane Schluter de vertolkster van de vrouw die niet per se gehoord wil worden, maar wel degelijk iets te vertellen heeft. De voorstelling Alleen voor jullie ( onder auspiciën van het Nationale Toneel) toert tot begin juni door het land en is nog van 3 tot en met 7 april te zien in het NT Gebouw in Den Haag.

Louise in een vrouw die op moeilijke mannen valt: schrijvers voor al en die al even teruggetrokken J.D. Salinger (van het boek The Catcher in the Rye) in het bijzonder. Als ze een keer een man tegenkomt, dan wil het met de seks ook niet vlotten. Al tijdens het uitkleden spoken er andere gedachten daar haar hoofd, bijvoorbeeld complottheorieën  de terreuraanval op de Twin Towers.

Ariane Schluter speelt niet alleen Louise, door haar ogenschijnlijk losse manier van acteren is zij het ook. Ze praat rechtstreeks met de zaal en strooit driftig met levenswijsheden. Louise houdt er zo haar eigen ideeën op na. Haar gedachten over liefde, vriendschap en een eenzaamheid zijn verrassend en bizar, maar soms ook akelig herkenbaar.

De vernuftig filosofische tekst van Van Dolron is van een al even bedrieglijke eenvoud. Dat maakt de voorstelling toegankelijk en onderhoudend. Als kijker voel je mee met de eenzaamheid en het onbegrip waar Louise in de maatschappij op stuit. Maar haar redenen zijn zo legitiem dat ze eerder begrip oproepen dan medelijden opwekken.

Meer over "Ariane Schluter speelt Alleen voor jullie"

Nieuwsbrief