Publicatie over Ariane Schluter speelt Alleen voor jullie

Recensie Alleen voor jullie – NRC

NRC handelsblad, 30 maart 2012
Door Ron Rijghard
(Beoordeling: 4 van de 5 rode bolletjes)

Schluter sterk als stugge vrouw

De vrouw staat een beetje gebogen. Ze zegt haar naam, die je meteen weer vergeet. Ariane Schluter kan een bijna hakkelende, zichzelf dwars zittende vrouw van 46 spelen die volkomen zichzelf lijkt door de kordaatheid waarmee ze spreekt. De manier waarop ze zichzelf corrigeert levert kleine grapjes op – die nooit te slim en leuk zijn, omdat ze geen effecten en dus geen humor nastreeft. Ariane Schluter speelt Alleen voor jullie van Laura van Dolron en dat levert een robuuste, intieme voorstelling op, een snoepje.

Zij is zo’n onmogelijke vrouw die ook echt antwoord geeft als je vraagt hoe het met haar gaat. Ze houdt van moeilijke mannen, van schrijvers, van personages als Holden Caulfield. Ze vrijt niet meer, omdat ze tijdens het vrijen moet denken aan de Twin Towers, en dat het misschien een binnenlands complot was.

Mooie zinnetjes schreef Van Dolron („Ik ben niet zwaarmoedig, ik ben te snel afgeleid”), met slimme doorsteekjes tussen onderwerpen als John Lennon en alleen zijn, acteren en welvaart. De vrouw denkt veel, niet bijzonder diep, maar genoeg om alle sociale vernis die andere mensen hebben in de omgang te hebben afgekrabd. Ze is open en bloot.

Van Dolron schiep een bijzonder mens, die zegt de vrouw te zijn die alleen naast u in het restaurant zit. Nee, ze is niet zielig. Mocht u willen weten wat ze denkt, laat Ariane Schluter het u dan vertellen.

 

Meer over "Ariane Schluter speelt Alleen voor jullie"

Nieuwsbrief