Voorstellingen

Waar we ook zijn 


Laura opnieuw samen met Steve Aernouts, op Theater aan Zee (B)

Waar we ook zijn 


Elke avond een gloednieuwe stand-up filosofievoorstelling over een plek die we niet kennen en dingen die er toe doen.
Vier zomerdagen stappen Laura van Dolron en Steve Aernouts in een geblindeerde bus van Theater aan Zee op weg naar een onbekende bestemming. Waar ze uitstappen, blijft een verrassing. Een kerk, een tehuis, een asielzoekerscentrum, ziekenhuis, klooster of een nagelsalon… Plekken waar mensen lijden, strijden of zoeken. Daar, in één dag, schrijft Van Dolron een nieuwe voorstelling die ze diezelfde avond nog samen met Steve ten tonele voert.

Waar we ook zijn is een theatrale blind date met een plek. De locatie dicteert de vorm. Het kan van alles worden. Een interview, een talkshow, een monoloog, een seance of trouwceremonie. Maar altijd een theatervoorstelling die zich meet aan haar schouwburgwerk.

Al eerder in Self-fulfilling Prophets, Welk Stuk en vele live columns, bewees Laura live net zulke scherpe en rake observaties te formuleren als in bijvoorbeeld Sartre zegt Sorry, Liefhebben of Wij. Het is haar eigen genre, stand-up filosofie, in haar meest pure vorm. De karakteristieke Van Dolron, maar misschien iets ongepolijster en daardoor des te spannender.

Laura en Steve hebben al zeven jaar een lat-relatie op de planken (o.a. Sartre zegt Sorry, Wat nu nodig is, Self-fulfilling Prophets). Nu stellen ze hun manier van samen existeren op het podium op de proef in een nieuwe vorm, in het hier en nu en op het scherpst van de snede. Niet bedacht, niet gerepeteerd, maar kakelvers en uit de grond van hun hart.

Laura over Steve
“Laatst speelden Steve en ik onze laatste Sartre zegt sorry. Ik keek naar hem en besefte hoe ongelooflijk ontspannen hij toch altijd naast mij op het podium zit en hoe ontspannen ik daarvan word. Hij is moedig, grootmoedig. Niet bezig met wat het moet zijn, maar bezig met wat het is.”

Steve over Laura
“In het leven moet je soms het geluk hebben of afdwingen (de waarheid zit tussen beide) om een zielsverwant(e) aan te treffen waarmee je samen onderweg kan zijn om van de wereld een iets mooiere plek te maken. Voor minder ga ik het podium niet op. En die iemand ben ik tegengekomen in Laura van Dolron. Haar blik op de wereld verandert niet alleen haar publiek maar ook mijzelf. Bij het uitspreken van haar teksten groei ik als mens. Ik weet nu al dat zij mij weer een groeischeut gaat toedienen die mijn ziel zal verrijken, en dat is iets om naar uit te kijken, altijd.”

Barbara Raes, curator Theater aan Zee, over Laura
“Jij en ik gingen vorige zomer aan een ontbijttafel met elkaar in gesprek: over zorg, kunst, uitvallen, afscheid nemen, rituelen, kinderen krijgen, en de impact van dat alles op ons leven. Maar wat wel duidelijk werd, was onze voorliefde voor het zorgen voor de ander. Liefhebben, dus.
Daarom wou ik je er graag bij deze editie. Ik wou je er graag bij om jou het verhaal van de afwezige te laten vertellen. Om jouw fantastische omgang met woorden los te laten op het zoeken naar verbinding met de afwezige.

Je wou de uitdaging aangaan, maar liefst in duet. Daar koos je Steve Aernouts voor. Ik zie jullie samen in zo’n ‘instant’ voorstelling. Voor hem gelden dezelfde vragen: wat is afwezig, wie is afwezig, wat is de andere, wat is verbinding, wat is spiritualiteit en waarom willen we dat allemaal zo graag?”

Speeldata: Zaterdag 28, Zondag 29 & maandag 30 juli
Aanvangs: 22.30 uur, Leopoldpark Oostende (B)
Kaarten via Theater aan Zee.

spel Laura van Dolron, Steve Aernouts 
tekst, concept Laura van Dolron
beeld Luk Vilain

Nieuwsbrief