Voorstellingen

Wat we normaal niet horen

Het Zuidelijk en Laura van Dolron

Stand-up philosopher Laura van Dolron ging op zoek naar verhalen van mensen die je normaal niet hoort

Een viering van de zogenaamde zwakkeren van de samenleving die eigenlijk de sterken zijn

We hebben allemaal een verhaal, maar niet elk verhaal wordt gehoord. Stand-up philosopher Laura van Dolron vroeg Het Zuidelijk haar een jaar lang op blind dates te sturen naar plekken waar mensen zijn, die je normaal niet hoort. Ze ontdekte verhalen die wondermooi, soms verdrietig of pijnlijk en vaak hoopvol zijn.

Van Dolron ontmoette mensen in onder andere in tbs-kliniek, een hospice, bij de AA en in een dagopvang voor dakloze illegalen. “Deze mensen hebben een indrukwekkend levensverhaal en zullen zelden aan talkshowtafels komen. De schreeuwers laten zich wel horen, maar de mensen die niet de macht of de behoefte hebben om zich te uit te spreken, hebben vaak meer zinnigs te vertellen.”

Denk aan een jongen zonder huis en paspoort, een topcrimineel die hulpverlener werd, een man die moederziel alleen ter wereld kwam, alcoholist werd en uitgroeide tot de godfather van een AA-groep en een meisje dat niet mag eten van zichzelf maar wel de energie heeft anderen te troosten.

‘Wat we normaal niet horen’ is een reisverslag, een inspirerende monoloog doorspekt met momenten waar Van Dolron live met de mensen die ze ontmoette reflecteert. Laura praat niet alleen óver de mensen die zij ontmoette maar ook mét. Van Dolron deelt het podium telkens in afwisselende samenstellingen, met onder andere Toon Walravens, Marcio, en Steve Aernouts. Muzikant Frank van Kasteren staat haar net als in de voorstelling ‘Een antwoord op alle vragen’ muzikaal bij en componeert live muziek. De Volkskrant omschreef haar laatste voorstelling als een ‘originele vorm van participerend ervaringstheater’ en met dit onderzoek gaat zij verder op deze weg.

“Ik heb veel mensen ontmoet die hebben moeten roeien met de riemen die ze kregen, hebben moeten leren lachen met tegenwind. Zij zijn de inspiratie voor deze viering van de zogenaamde zwakkeren van de samenleving die natuurlijk eigenlijk de sterken zijn.”

“Ik heb een jongen ontmoet die geen huis of paspoort had, en toch blaakte van het zelfvertrouwen. ‘Het is het enige wat ik heb,’ zei hij. En een man die helemaal alleen geboren werd, niemand kon voor hem zorgen. Hij werd alcoholist. En daarna godfather van een AA groep, waar hij honderden mensen redde. Op zijn begrafenis kreeg hij een staande ovatie… zo alleen als hij kwam, zo met liefde omringd ging hij.”

Het Zuidelijk Toneel maakt elk seizoen tenminste één project, die gemaakt is op basis van ontmoetingen met en verhalen van gewone bijzondere mensen uit onze samenleving. Artistiek directeur Piet Menu: “Laura van Dolron heeft de ontwapenende gave om een publiek op het gemak te stellen en tegelijkertijd te confronteren met moeilijke vragen en persoonlijke bespiegelingen. Door een extra portie werkelijkheid wordt de warmte nog warmer, worden de blikken nog intenser en de vragen nog indringender.”

Concept, regie: Laura van Dolron
Artistiek advies:Piet Menu en Steve Aernouts
Dramaturgie: Céline Buren
Met: o.a Toon Walravens, Marcio, Laura Bruin, Steve Aernouts
Muziek: Frank van Kasteren
Artistieke ondersteuning en project assistentie: Corinne Heyrman

 

     

 

Deze voorstelling wordt mede mogelijk gemaakt het NORMA Fonds en Fonds Podiumkunsten.

Publicaties over "Wat we normaal niet horen"

 • NRC

  NRC ●●●●

  ‘Van Dolron hanteert haar welbekende ‘stand-up philosophy’-stijl, losjes en persoonlijk, maar gaat ook nadrukkelijk het gesprek aan.’

  ‘Een krachtig pleidooi om elkaar te bevragen, om te luisteren naar de ervaringen van een ander zonder kritiek of tegenwerpingen. ‘

  Lees verder

 • De Volkskrant

  De Volkskrant ★★★★☆

  ‘Wat we normaal niet horen’ is niet moralistisch, maar wel hartverwarmend.

  Lees verder

Nieuwsbrief