Ariane Schluter speelt: Alleen voor jullie

Waarom beginnen mensen niet iets vaker een zin met “weet je wat ik me afvraag…” en dan een stilte, en dan dat ze iets zeggen wat ze nog nooit hebben gezegd. Ik bedoel zoeken naar gedachtes met woorden…nieuwe onhandige ongevormde embryo’s van gedachtes, met andere woorden waarom duurt de waarom fase zo kort?”, Louise.

Laura van Dolron spreekt in deze voorstelling niet op eigen titel, zij zwijgt en laat een ander aan het woord. Zij maakt speciaal voor en in liefdevolle samenspraak met Ariane Schluter een personage: Louise. Een vrouw die niet per se gehoord wil worden, maar daarom nog wel wat te zeggen heeft. Al eerder brak Laura een lans voor de verlegenen, de depressieven, voor de mensen die NIET in de spotlight willen of kunnen staan. Louise is zo iemand, zij is ontstaan vanuit een behoefte aan mompelen, twijfelen, zoeken, vanuit een behoefte aan troost.

Er zijn mensen die heel erg voor vrijheid van meningsuiting zijn. En dat is dan de enige mening die ze hebben…ik word daar wat duizelig van, een hond die achter zijn eigen staart aan rent. Ook wat verdrietig als je mening is dat je een mening mag hebben, dan ben je niet heel blij denk ik. Ik hoef mijn mening niet te uiten, ik zou willen dat ik er een had.”, Louise

Laura over Louise: “We zouden eens moeten luisteren naar de mensen die niet gehoord willen worden. Ik ben zelf niet zo’n mens, daarom verzin ik haar. Zij komt een tegenwicht bieden tegen het gelul en het gebru,l het gebrabbel en het geschreeuw. Zij komt ons een reden geven om mens te willen zijn, om te willen leven, omdat dat zo ingewikkeld is. Louise is dapperder, eenzamer en onaangepaster dan ik. Ze is de vrouw die ik soms vrees en soms hoop te zijn….”

Alleen voor jullie is een coproductie tussen In goed gezelschap van Laura en het Nationale Toneel en wordt mede mogelijk gemaakt door het Fonds Podiumkunsten.

Recensies
‘Ariane Schluter speelt niet alleen Louise, door haar ogenschijnlijk losse manier van acteren is zij het ook.’
Algemeen Dagblad
‘Louise is bedacht door theatermaakster Laura van Dolron en wordt gespeeld door actrice Ariane Schluter’
de Volkskrant
‘Ariane Schluter speelt Alleen voor jullie van Laura van Dolron en dat levert een robuuste, intieme voorstelling op, een snoepje.’
NRC