publicaties & recencies

 • e-tcetera.be – Plaats ruimen voor het ‘en’

  02.03.2021

  ‘Op zoek naar een beetje eigenliefde, een beetje zelfvervulling. Op zoek naar vergeving, naar mildheid.’ 

  Lees hier de recensie online

  Lees verder

 • Recensie: De Standaard – ‘Voor iedereen die pijn lijdt’

  01.03.2021

  ‘Laura van Dolron toch de vrouw is die meer dan eender welke comedian of cabaretier met beide voeten in de complexe werkelijkheid staat. Daar is volgens haar alles even belangrijk, van de kleinste gebaren en fijnste gevoelens.’

  Lees hier de recensie in De Standaard

   

   

  Lees verder

 • KnackFocus: ‘De wereld zachter maken, is haar missie’

  28.02.2021

  Deze enge journalist is altijd benieuwd naar vers werk van de eigenzinnige, bloedeerlijke Laura van Dolron die in haar theaterwerk haar leven tegen het licht van enkele spots houdt en er vermakelijke en rakende inzichten in herkent waar elk mens wat mee kan.’ 

  ‘Het theater dat van Dolron brengt, is een genre op zich. Speciaal ontworpen decors, kostuums, meesterlijke belichting of een imposant fictief verhaal: je hoeft er niet naar te zoeken. Zij gebruikt haar leven als springplank om het over het leven te hebben.’ 

  ‘Ze staat op de planken in de kleren die ze die dag wil dragen, met de thee die ze op dat moment wil drinken en legt, kwetsbaar eerlijk, via haar eigen leven , haar vinger op de wonde van de buitenwereld waar vrouwen het slachtoffer zijn van besparende mannen, waar mensen hun pijn trachten te negeren in de plaats van er even rustig bij stil te staan, waar angst te fel en vriendelijkheid te weinig regeert. ‘

  Lees hier de recensie op KnackFocus.be

  Of lees de recensie hier als PDF op onze website

   

  Lees verder

 • Het Parool – Nieuwe Laura biedt intieme pauzeplek

  28.02.2021

  Ze geeft persoonlijke aandacht, aan ons, de toeschouwers en aan de uitzonderlijke mensen waar Van Dolron emotioneel over praat. Zoals de man die een drugsverslaving had en die ze betrok bij een eerdere voorstelling, bijvoorbeeld. Die ‘echte’ mensen, die heeft het theater nodig, zegt zij.

  Lees hier de hele recensie in Het Parool

  of lees hier de PDF op op onze website

  Lees verder

 • Met het Oog op Morgen

  25.02.2021

  Laura van Dolron speelde haar nieuwe voorstelling alvast voor één recensent per dag

  Theatermaker Laura van Dolron beleefde afgelopen week de première van haar stuk ‘De Nieuwe Laura’. Ze mocht voor slechts twee mensen per keer spelen, en legt vanavond uit waarom ze dat dan toch wilde.

  Luister hier het fragment waar Coen Verbraak Laura interviewt

  Lees verder

 • ‘Ongemeen scherp geformuleerde en genereuze observaties.’

  24.02.2021

  Theaterkrant over ‘De Nieuwe Laura’: “De kleine bezetting past Van Dolron als geen ander. Ook nu is ze meester in het spelen met de regels van het spel, besteedt ze veel aandacht aan de gevoeligheid van het moment en laat ze de spanning over de paradoxale natuur van haar optreden openlijk toe.”

  Lees hier de hele recensie

  Lees verder

 • Trouw- Laura van Dolron staat voor een éénkoppig publiek ★★★★

  22.02.2021

  Trouw over ‘De Nieuwe Laura’….Thema van de performance is de verhouding tussen theater en de wereld erbuiten. Via ogenschijnlijk lukrake anekdotes over optredens in tbs-klinieken, kritiek van collega’s of gedachten over een begrip als less is more. De manier waarop deze Laura het verschil tussen ‘Laura-werk en Laura-privé’ bepeinst, maakt je des te meer bewust van elkaar, ­elkaars relatie en professie. Het in onafgemaakte zinnetjes praten, het langs de neus weg van de ene naar de volgende associatie verspringen, wekt de indruk dat ze improviseert. Toch is de tekst volledig uitgeschreven. Dat is het knappe van haar presentatie.

  Achteloos tot doordenkertjes over eigen werk en privé

  De Nieuwe Laura is tevens een terugblik. Vaak gebracht als een haarzelf verrassend inzicht in eerdere ervaringen. Zo verleidt Van Dolron jouw brein haast achteloos tot doordenkertjes over eigen werk en privé. En zo wordt het alleen-zijn zomaar een samenzijn. Die gewaarwording zal de toekomstige toeschouwer op de theatertour, zodra dat weer mag, missen. Het fysieke samen zal dat vergoeden.”

  Lees hier de de hele recensie

  Lees verder

 • Een zoektocht, met de nodige omwegen en doodlopende weggetjes, naar de waarde van theater. Die zit hem volgens haar in eerlijkheid

  22.02.2021

  De Volkskrant over ‘De Nieuwe Laura’:

  ‘Wat een verademing, om na ruim twee maanden afwezigheid weer in het donker van een theaterzaal te zitten. Om een echt levend mens te zien spelen. Om haar schoenen te horen piepen op de grond. Om soms naar haar afgezakte sokjes te kijken en niet naar datgene wat een cameraman toevallig interessant vindt.

  …….

  Van Dolrons verhaal is dan ook geen stellig betoog. Het is een zoektocht, met de nodige omwegen en doodlopende weggetjes, naar de waarde van theater. Die zit hem volgens haar in eerlijkheid.

  …….

  Van Dolrons zoektocht naar de essentie van theater is misschien niet heel opzienbarend, maar door de vele, mooie anekdotes die ze vertelt, wel hartverwarmend. En dat is precies wat twee man publiek nu nodig hebben. Of straks, zodra het kan, dertig man, of hoeveel mensen er dan ook per avond naar een theater mogen afreizen om even door Laura van Dolron te worden aangekeken.

  Lees verder

 • Hou je in, wees professioneel

  19.02.2021

  Ik prijs me gelukkig met de anderhalvemetermaatregel, anders was het denkbaar dat ik Van Dolron in de armen zou vliegen – en ik ken haar niet eens persoonlijk. En er is nog iets, ik moet vaak huilen van haar shows. Dat moet nu niet gebeuren, dat is gênant als je een one-woman bent. 

  Lees hier de column van Joyce Roodnat in NRC

   

  Lees verder

 • Liefhebben is een geniale monoloog – Volkskrant

  09.02.2021

  Liiefhebben is een geniale monoloog, waarin Van Dolron op haar eigen, ontspannen, intieme toon, alsof je met haar in een café zit, de vele varianten en uitgangsvormen die liefde kan aannemen – dit is de Love Actually onder de toneelteksten.

  Lees verder

 • Theatervoorstelling cadeau voor begeleiders gehandicaptenzorg

  03.12.2020

  Kopje thee, pepsels erbij, laptop open op het kleine tafeltje. Christa Koopmans zat zondagavond met een vriendin klaar voor de theatervoorstelling die speciaal voor haar en haar collega’s was gemaakt. Koopman is persoonlijk begeleider bij Odion. De gehandicaptenorganisatie gaf zijn medewerkers en vrijwilligers een muzikale theatershow van Laura van Dolron cadeau. Als hart onder de riem in deze zware coronatijd. “Heel herkenbaar” vindt Koopmans de voorstelling. “Ik voelde me gezien.”

  “Bijzonder om iemand naar ons werk te laten kijken en dan hun mond te horen hoe dat is. Alles klopte. Een enorm origineel en leuk gebaar. Een erkenning voor de stap extra die we hebben gezet.”

  Lees verder

 • Noord-Hollands Dagblad: Grote thema’s verwerkt in kleine verhalen

  27.11.2020

  Hoe breng je een ode aan de zorgmedewerkers in deze coronaperiode?

  Noord-Hollandse zorgorganisatie Odion vroeg theatermaker Laura van Dolron een voorstelling te schrijven speciaal voor alle medewerkers. Een ludiek cadeau als waardering voor de enorme veerkracht en toewijding die de zorgmedewerkers afgelopen maanden lieten zien tijdens de coronacrisis.

  Bestuurder Annemarie van Dalen: “De afgelopen weken is het weer alle hens aan dek. De persoonlijke voorstelling van Laura is een mooi cadeau om te geven, iedereen zal zich hierdoor gehoord en gezien voelen. Laura kan heel mooi de essentie uit dingen halen en weer terug geven.”

  Lees het volledige artikel via hier via deze link

   

  Lees verder

 • Theaterkrant: Gewiekst en openhartig pleidooi voor loslaten

  01.09.2020

  Schijnbaar moeiteloos reist ze op en neer door de tijd en tussen plekken, in eigen en andermans leven. Uiterst poëtisch, en met een flinke dosis bijtende humor en zelfspot, weet ze woorden te vinden voor allerlei vormen van zwakte en ongeluk, situaties waar mensen over het algemeen niet bepaald spraakzaam van worden, en woorden meestal te kort schieten.

  Lees verder

 • De Volkskrant: Stand-up filosoof Laura van Dolron heeft een scherp zintuig voor onopvallende kwetsbaarheid en ontziet zichzelf niet

  01.09.2020

  De eerste avond van Laura van Dolrons In het echt pakt uit als een lofzang, maar het is niettemin een krachtig verhaal.

  Standaard kneedt ze zelfspot door haar observaties over omgang met teleurstelling, liefde, verlies en vriendschap

  Lees via deze link de volledige recensie in De Volkskrant

   

  Lees verder

 • Radio 1 Nooit meer Slapen:

  31.08.2020

  Laura van Dolron is stand-up filosoof. Vol zelfspot onderzoekt ze in haar voorstellingen hoe ze zich verhoudt tot maatschappelijke en persoonlijk ontwikkelingen. Ze maakte naam met voorstellingen als Iemand moet het doen(2009), Sarte zegt Sorry(2011) en Alleen voor jullie(2012). Een paar voorstellingen verschenen zelfs in boekvorm: Liefhebben(2015) en Wij(2017). Deze week gaat Van Dolron de planken op met In het echt. In elke voorstelling, met als thuisbasis Theater Bellevue in Amsterdam, wordt ze gekoppeld aan vijf mensen die getroffen zijn door de crisis. Pieter van der Wielen spreekt met Laura van Dolron.

  Luister hier het fragment terug

  Lees verder

 • VPRO Mondo: Laura van Dolron houdt van toeval

  21.08.2020

  ‘Ik vind het leuker om iemand in het zonnetje te zetten dan aan iemand te rammelen.’

  Lees verder

 • NPO 3 Brandpunt+ ‘Als je werkt met mensen die doodgaan, heb je geen tijd meer voor gelul’

  05.07.2020

  Voor de voorstelling ‘Wat we normaal niet horen’ bezocht theatermaker Laura van Dolron een TBS-kliniek, een hospice, een AA-meeting, een opvang voor vluchtelingen. Ze vindt dat we in het dagelijks leven te veel prietpraat uitwisselen en te weinig echte gesprekken voeren.

  In ‘Wat we normaal niet horen’ maakt Laura van Dolron een opstelling op het toneel die lijkt op een bijeenkomst van de Anonieme Alcoholisten: tl-licht, stoelen in een kring en gesprekken met gasten die vertellen over hun niet al te makkelijke levens. Gitarist Frank van Kasteren heeft bijvoorbeeld gekampt met een alcoholverslaving, Marcio Da Silva heeft ervaren hoe het is om als vluchteling in Nederland te zijn, een meisje heeft anorexia gehad. De gesprekken die uit die ervaringen voortkomen zijn met name waar het Laura om te doen is: ze vindt dat we in het dagelijks leven teveel geklets uitwisselen en te weinig echte gesprekken met elkaar voeren. En wat ze paradoxaal genoeg leerde is dat originaliteit zwaar overschat is. Van vrijdag tot en met maandag is de voorstelling te zien op theaterfestival Over ‘t IJ in Amsterdam, dus we spraken Laura eens over haar bijzonder ontmoetingen:

   

  “In de voorstelling leg ik uit dat een betere titel zou zijn: ‘Wat we vaker zouden moeten horen’. Voor deze uitvoering vraag ik steeds anderen om me ergens naar toe te sturen waar ik mensen kan ontmoeten wiens ego wat minder op de voorgrond staat. Ik vond de gesprekken die ik tijdens de research voerde zo bijzonder, zo zouden mensen altijd moeten praten. Ik ging naar de Anonieme Alcoholisten en naar de TBS-instelling en daar vond ik het juist zo mooi dat mensen direct de inhoud indoken. Ze hielden zich niet bezig met allerlei praatjes, ze hadden minder lulverhalen ontwikkeld. Daardoor vond ik ze gaver dan de gemiddelde persoon. Als het leven je bepaalde kansen ontnomen heeft, ga je direct over tot gesprekken die er toe doen. Ik denk aan dat meisje in de TBS-Kliniek dat zich wilde neerschieten voor de neus van haar ex. Dat ging gruwelijk mis, ze is veroordeeld. Ze heeft geen geluk in het leven. De geur van koffie, zonneschijn, bloemen: het doet haar niks. Van zo iemand wil je zo graag dat ze wil leven.

  Niet meer naar verjaardagen

  In mijn eigen leven krijg ik dat soort gesprekken ook niet gauw uit mensen. Ik vind het soms zelfs eng om met vriendinnen af te spreken, omdat ik dan bang ben dat we zullen blijven hangen in die oppervlakkige praat en dat we niet tot die intimiteit zullen komen die ik belangrijk vind. Het sociaal wenselijke antwoord op de vraag ‘hoe gaat het?’ is natuurlijk: ‘ja, lekker!’ Maar soms wil je dat niet. Ik krijg het er zelf niet uit als ik niet op een podium sta. Ik ontmoette in de voorbereiding van deze voorstelling een vrouw die bij een hospice werkt. Die zei, een beetje mijmerend: ‘ik ga eigenlijk nooit meer naar verjaardagen’. Ik snap dat wel. Als je werkt met mensen die binnen korte tijd doodgaan, heb je geen tijd meer voor gelul.

  Lees via deze link het hele artikel op NPO3 van Jan van Tienen bij Brandpunt+ 

   

  Lees verder

 • ‘Ervaring voor beginners’ Theo Maassen interviewt Laura van Dolron

  12.06.2020

  “Ook al is het bagger, als je denkt dat het de moeite waard is wordt het beter.”

  Lees verder

 • NRC Recensie: ‘Instant poëzie, swingend en zingend’

  18.05.2020

  ‘Een antwoord op alle vragen’ is een zogeheten filosofisch theaterconcert, Van Dolrons specialisme en ideaal vehikel voor haar zoekende stem en haar hopsakee-lichaamstaal. Wie een kaartje kocht, kon een vraag mailen. Al die vragen worden getoond, met heftige letters, in breekbare regels, met hartjes of een kras.

  ‘Diepe vragen, benauwde vragen, coronaclichévragen. Het wordt instant poëzie, swingend en zingend.’

   

  Lees verder

 • Theatermaker Laura van Dolron was het thuiszitten zat en bood aan haar monoloog Liefhebben te spelen in tuinen en huiskamers

  15.05.2020

  ‘Van Dolron schrijft en speelt haar stukken zelf, zonder decor of kostuum. Dat maakt haar nu flexibeler dan veel collega’s tijdens de Coronacrisis.’

  Lees verder

 • NRC: ‘Hartjes, bravo’s en ‘staande ovatie’ via de chat’

  14.05.2020

  Stand-up filosoof Laura van Dolron oefende zaterdag met het opvoeren van haar voorstelling ‘Een antwoord op alle vragen’ op video.

  „Ongelofelijk om weer in het theater te staan. En met zijn vieren weer in die vibe te raken. En daarbij voelen of me verbeelden te voelen dat het publiek er ook echt bij is.” Lees hier de reportage die Ron Rijghard voor NRC schreef.

  Lees verder

 • Het Parool: ‘Prachtig, troostrijk en persoonlijker dan ooit.’

  11.05.2020

  Het was prachtig, troostrijk en persoonlijk (dat zijn Van Dolrons voorstellingen eigenlijk altijd), maar nu was het dubbel persoonlijk. Ergens halverwege moest mijn vrouw huilen, zoals zij bijna altijd wel even moet huilen bij een voorstelling van Van Dolron. Als dank hadden we oranje tompoucen, bloemen en een fles wijn meegenomen. Of dat genoeg was? Het was natuurlijk onbetaalbaar.

  Lees verder

 • ‘We zouden moeten leven vanuit de vraag: wat is leven?’ – De Volkskrant

  17.04.2020

  ‘Met deze crisis ervaren we iets dat veel groter is dan wij. Ik merk dat mensen daar milder en opener van worden. Op de vraag ‘hoe gaat het met je?’, krijg ik nu geregeld als antwoord: ‘Wisselend.’ Prachtig, want zo waar. En zo veel beter dan het uitgekauwde ‘goed’. Ik kreeg ook het antwoord: ‘Wel depressief zo nu en dan.’ Ook heerlijk. Het betekent zo veel meer dan: ‘Alles zijn gangetje.’ Alles gaat nooit zijn gangetje, niet met onze hoofden die almaar doordraaien.’ Lees hieronder het hele interview:

  Lees verder

 • ‘In tijden van crisis blijkt de behoefte aan Laura van Dolron – met haar persoonlijke, integere en troostende bespiegelingen – ineens groter dan ooit.’

  10.04.2020

  Ze is scherp, sentimenteel, ze ontroert en verrast. In tijden van crisis blijkt de behoefte aan Laura van Dolron – met haar persoonlijke, integere en troostende bespiegelingen – ineens groter dan ooit.’ Sander Janssens in Theaterkrant. Lees hier het hele artikel

  Lees verder

 • Op Adem – NCRV / KRO

  09.04.2020

  ‘We denken dat we altijd meer moeten zijn, meer moeten doen, meer moeten vergaren. Maar in deze tijd zouden we juist naar minder moeten streven.’
  Lees verder

 • NRC

  19.06.2019

  NRC ●●●●

  ‘Van Dolron hanteert haar welbekende ‘stand-up philosophy’-stijl, losjes en persoonlijk, maar gaat ook nadrukkelijk het gesprek aan.’

  ‘Een krachtig pleidooi om elkaar te bevragen, om te luisteren naar de ervaringen van een ander zonder kritiek of tegenwerpingen. ‘

  Lees verder

 • De Volkskrant

  19.06.2019

  De Volkskrant ★★★★☆

  ‘Wat we normaal niet horen’ is niet moralistisch, maar wel hartverwarmend.

  Lees verder

 • NRC

  21.12.2018

  “Het is knap hoe creatief en inventief het viertal tot antwoorden komt op vragen die variëren van ‘Wat moet ik doen na mijn afstuderen’ tot ‘Wat is kunst’.”

  NRC recensent Ron Rijghard bezocht maar liefst twee avonden Een antwoord op alle vragen. Lees hier de recensie die hij daarover schreef.

  Lees verder

 • RiRo Toneelrecensies

  21.12.2018

  ‘Door de verschillen tussen Van Dolron en De Wolf een heel spannend avontuur.’ Piet van Kampen schreef een recensie over Een antwoord op alle vragen.  

  Lees verder

 • Scènes

  21.12.2018

  Léonie Sanders schreef een mooie recensie over Een antwoord op alle vragen.

  Van Dolron en vooral De Wolf (de KOE) zijn erg innemend, waardoor je graag naar ze blijft kijken en luisteren.’
  ‘Van Kasteren is woordelijk scherp, waar Sterke vooral muzikaal zijn stempel positief op de voorstelling drukt.’

  Lees verder

 • Theaterkrant

  21.12.2018

  ‘De schurende vorm creëert een intrigerende microcosmos van de werkelijkheid: een plek waar we ondanks onze grote onderlinge verschillen toch samen vorm aan moeten geven.’ De recensie van Marijn Lems over Een antwoord op alle vragen.

  Lees verder

 • Volkskrant

  21.12.2018

  ‘Een originele vorm van participerend ervaringstheater’ – Hein Janssen schreef een mooie recensie over Een antwoord op alle vragen.

  Lees verder

 • Parool mee op expeditie

  12.12.2018

  In voorbereiding op de voorstelling ‘Een antwoord op alle vragen’ bezochten de makers uiteenlopende plekken in samenleving, zo gingen ze ook naar het ADM-terrein. “Dat gebeurt met dit project voortdurend: mijn werkelijkheid als theatermaker is een bubbel waar steeds aan wordt geschud.”

  Lees verder

 • Interview op de Vlaamse Radio 1

  15.10.2018

  Laura was te gast bij Culture Club en sprak over haar voorstelling Een antwoord op alle vragen, gaf cultuurtips en schreef een live column.

  Lees verder

 • Interview in De Standaard

  13.10.2018

  Interview met Laura over Waar we ook zijn.

  ‘Priegelen op de millimeter is veel erger dan een foutje maken.’

  Lees verder

 • Dagblad van het Noorden

  13.10.2018

  Recensie in Dagblad van het Noorden over Waarom ik bang ben voor het bos.

  ‘Laura van Dolron is een machtig verteller.’

  Lees verder

 • Rekto Verso

  13.10.2018

  Mooie recensie door Wouter Hillaert

  ‘Wie echt iets te vertellen heeft, hoeft verder geen verpakking: ook daarin steekt Waarom ik bang ben van het bos er bovenuit.’

  Lees verder

 • NRC

  13.10.2018

  Recensie over Waarom ik bang ben voor het bos op Oerol.

  ‘Zeer geslaagd optreden van Laura van Dolron’

  Lees verder

 • Friesch Dagblad

  13.10.2018

  Friesch Dagblad over Waarom ik bang ben voor het bos.

  ‘In de voorstelling maakt Van Dolron haar titel als ‘stand-upfilosoof’ helemaal waar.’

  Lees verder

 • NRC

  13.10.2018

  Vier sterren recensie van de NRC over Waarom ik bang bang ben voor het bos.

  ‘Luchtig ontleedt ze haar gedachten, duikt de diepte in en komt happend naar adem weer boven.’

  Lees verder

 • Theaterkrant

  03.10.2018

  4-sterren recensie Theaterkrant over Waarom ik bang ben voor het bos.

  ‘Rake observaties maakt Van Dolron bij de vleet.’

  Lees verder

  Lees verder

 • het Parool

  19.12.2017

  ‘Ik heb geen tijd voor zelfcensuur’, Laura over 15 jaar in het vak én haar Frascati 3 daagse

  Lees verder

 • AD Regio Utrecht

  23.11.2017

  Laura vertelt in het AD over haar drie-daagse in Theater Kikker, 23 t/m 25 november, in het kader van haar jubileumjaar.

  Lees verder

 • Trouw

  13.11.2017

  Interview met Laura in Trouw over ‘ik heb een droom’

  Lees verder

 • Radio Jolwijn

  02.11.2017

  Laura zet WIJ aan het denken op radio Jolwijn

   

  Lees verder

 • Hello Radio – Dag van de vrouwen

  13.10.2017

  Laura vertelde 11 oktober op Hello Radio over haar voorstelling WIJ, stand-up philosophy en zingeving.

  Lees verder

 • De Morgen

  12.10.2017

  ‘Liefde draait niet om hakken en decolletés’. De Morgen interviewt Laura over haar werk op Theater aan Zee (B).

  Lees verder

 • 8Weekly

  30.06.2017

  Kwetsbare observaties worden door theatermaker Laura van Dolron gedeeld in De Idealisten

  Lees verder

 • Theaterkrant – Orde van de Dag

  20.06.2017

  Samen op zoek naar een noodzaak.

   

  Lees verder

 • Boekenkrant Filosofie

  11.04.2017

  Interview met Laura over het ontstaan van het boek (en dus de voorstelling) WIJ in Filosofie Special april 2017

  Lees verder

 • Nooit Meer Slapen – VPRO

  27.02.2017

  Moeten we lachen om de nieuwe president van de Verenigde Staten, of kunnen we dat beter laten? Het lachen hierover is Laura in ieder geval vergaan en ze vertelt erover in Nooit Meer Slapen.

  Lees verder

 • Bruzz

  20.02.2017

  Bruzz interviewde Laura over haar voorstelling WIJ

  Lees verder

 • RTV Oost – Ongelofelijk! Humanisme in Overijssel

  15.02.2017

  Radiointerview met Laura over wat Liefhebben nu eigenlijk is …

  Lees verder

 • Trouw over WIJ. het boek

  08.02.2017

  “Als de echte wereld een toneel wordt, laat dan op het toneel de waarheid klinken”

  Lees verder

 • Het Friesch Dagblad over WIJ

  24.11.2016

  “Ze zijn er gelukkig nog: cabaretiers die zonder grote woorden, zonder cynisme, zonder ironie of oppervlakkige grappen die smoren in luchtledigheid je even uit je evenwicht halen. Die met kleine woordjes subtiele veranderingen teweeg brengen, die je met diepe gedachten confronteren en die je ontroeren zonder te vervallen in goedkoop sentiment.”

  Lees verder

 • Laura op het Brainwash Festival 2016

  21.10.2016

  Laura bepaalde op het Brainwash Festival ‘De Waarde Van Wij’ en trad op als action writer.

  Lees verder

 • Recensie Groene Amsterdammer

  19.10.2016

  Loek Zonneveld: “Door haar retorische slimheid is ze mij in ieder geval steeds een paar slagen voor, ieder ja maar blijkt een hoofdpijndossier met bijgeleverde medicatie. Ik ben in tijden niet zó klaarwakker uit een voorstelling gekomen.”

  Lees verder

 • Interview Opzij

  18.10.2016

  “Wat ik tegenkwam in de zoektocht naar ‘wij’ was niet altijd even rooskleurig.”

  Lees verder

 • Cleeft recensie

  11.10.2016

  “Pure tekst, herkenbaarheid en een klein beetje humor maken ‘WIJ’ een hele mooie, typische Laura van Dolron-voorstelling.” Waardering: 9

  Lees verder

 • Recensie Scènes

  11.10.2016

  “Persoonlijke verhalen vloeien over in maatschappelijke problemen als de vluchtelingenproblematiek. Ze vraagt zich af waarin deze vluchtelingen precies moeten integreren. Waar staan WIJ voor? Wat is onze identiteit? Van Dolron maakt dit veelomvattende en moeilijke thema echter niet te zwaar en abstract. Met goed getimede droge humor, het aanspreken van het publiek en het langskomen van onderwerpen als de drol-emoticons op Whatsapp en een speech van Kate Winslet blijft de vaart er in.” ****

  Lees verder

 • Interview Het Parool

  07.10.2016

  Het Parool interviewde Laura. “Mijn dochter wil deel uitmaken van het grote geheel, dat inspireert me.”

  Lees verder

 • Recensie De Standaard

  05.10.2016

  Wouter Hillaert: “De grote prestatie van Wij is dat daar vooral troost uit spreekt. Een must.”

  Lees verder

 • Recensie WIJ in Het Nieuwsblad

  28.09.2016

  “Het theaterseizoen is nog maar pas begonnen maar Laura van Dolron mag nu al gelauwerd worden voor haar eerlijke en herkenbare denkoefening in Wij”

  Lees verder

 • Laura in uitzending Nooit Meer Slapen en Brainwash Radio over WIJ

  28.09.2016

  Laura is op de radio geweest bij Nooit Meer Slapen en Brainwash Radio. Bij beide programma’s vertelde ze heel uitgebreid over WIJ.

  Lees verder

 • Recensie De Volkskrant

  28.09.2016

  “Op z’n Van Dolron’s – prettig onnadrukkelijk, soms ironisch, nooit cynisch – fileert ze deze ‘wij’… De conclusie van WIJ is troostend”

  Lees verder

 • Recensie WIJ in Knack

  28.09.2016

  “Terwijl de meeste theatermakers zich uitsloven om een montere, swingende, verbeeldingrijke én wereld verbeterende voorstelling te maken, toont Laura van Dolron de wanhoop en machteloosheid van een mens die het goed meent maar inziet dat hij totaal niets aan de wereld kan veranderen. Wat nu? Geen idee, is het ongemakkelijk eerlijke antwoord.
  Die eerlijkheid is van Dolrons handelskenmerk.”

  Lees verder

 • Recensie NRC

  28.09.2016

  “Van Dolron voelt zich als zwangere moeder verplicht zich af te vragen waarin vluchtelingen en migranten eigenlijk moeten integreren. Een vraag die interessant blijft om te stellen en die bij Van Dolron leidt tot een 75 minuten durende aaneenschakeling van grappige, ironische maar ook meer serieuze overpeinzingen over Beethoven, Kant, yoga en het moederschap.”

  Lees verder

 • WIJ in de Gazet van Antwerpen

  16.09.2016

  “Ik breng mijn verhaal met humor, maar deze voorstelling is geen zacht kussen.”

  Lees verder

 • WIJ in Knack

  14.09.2016

  Knack kondigt WIJ aan.

  Lees verder

 • Voorproefje WIJ bij NPO Cultura

  31.08.2016

  Laura speelde op de Amsterdamse Uitmarkt een voorproefje van WIJ. NPO Cultura kwam filmen en interviewde haar.

  Lees verder

 • Tip in Scènes

  31.08.2016

  Theatertijdschrift Scènes tipt WIJ voor het komend theaterseizoen.

  Lees verder

 • Van Mens tot Mens (Humanitas Magazine)

  01.06.2016

  “Nadat alle ballast is verdwenen, blijft liefde over”. Een interview met Laura n.a.v. de boekuitgave van Liefhebben.

  Lees verder

 • Met het Oog op Morgen over Sartre

  01.04.2016

  In het kader van de Maand van de Filosofie vertelt Laura in Met het Oog op Morgen over Jean-Paul Sartre en de voorstelling Sartre zegt Sorry.

  Lees verder

 • De Taalstaat

  29.03.2016

  Laura was op 26 maart te gast bij het radioprogramma De Taalstaat, waar zij een fragment speelde uit Sartre zegt sorry.

  Lees verder

 • Laura bij De Nieuwe Wereld

  29.03.2016

  Vanaf de kansel van De Rode Hoed praat Laura over de aanslagen in Brussel, angst, veiligheid, vluchtelingen en de noodzaak om elkaars hand vast te houden. Het fragment is een onderdeel van het programma De Nieuwe Wereld dat op zondag 3 april om 11.30 te zien is op NPO 2.

  Lees verder

 • Column in De Tijd

  23.03.2016

  Steven Samyn schreef in De Tijd een column naar aanleiding van zijn bezoek aan Wat nu nodig is. “Het is alsof je de zaal hoort denken.”

  Lees verder

 • Interview NRC

  09.02.2016

  “Na zelfhaat komt liefde.” Laura van Dolron over Liefhebben – Het Boek en de voorstelling.

  Lees verder

 • Interview We Are Public

  19.01.2016

  “Er is al genoeg haat in de wereld. Theatermaker Laura van Dolron richt zich op de liefde.”

  Lees verder

 • Den Haag Centraal

  10.12.2015

  Eric Korsten van Den Haag Centraal interviewde Laura over Liefhebben en over twee weken terug zijn in het Nationale Toneelgebouw in Den Haag.

  Lees verder

 • Nooit Meer Slapen

  09.12.2015

  Laura vertelt in het VPRO radioprogramma Nooit Meer Slapen uitgebreid over de totstandkoming van Liefhebben.

  Lees verder

 • Laura in OneWorld over Liefhebben

  04.09.2015

  “Ik zie mezelf eigenlijk als een soort reclame voor kwetsbaarheid”.

  Lees verder

 • Theaterkrant over Mogelijkheden

  10.04.2015

  Theaterkrant recenseerde Mogelijkheden: ‘Een ingenieuze liefdesgeschiedenis’ en ‘Een innemende en speelse voorstelling’. ****

  Lees verder

 • Volkskrant over Mogelijkheden

  10.04.2015

  De Volkskrant recenseerde Mogelijkheden: “Laura van Dolron tovert met (lichaams)taal”.

  Lees verder

 • CLEEFT over Mogelijkheden

  10.04.2015

  Een mooie recensie op CLEEFT: “Mooie weergave van pure liefde in verschillende universa in ‘Mogelijkheden’”

  Lees verder

 • Interview Lizzy in Uitbijlage Metro

  08.04.2015

  Metro interviewde Lizzy Timmers over Mogelijkheden: “Als ik mijn geliefde op een dag bijvoorbeeld niet had ge-smst, was hij mij dan vergeten en waren we elkaar dan mis gelopen?”

  Lees verder

 • De Pit over Mogelijkheden

  08.04.2015

  Saskia Tilanus van website De Pit maakte een videorecensie over Mogelijkheden.

  Lees verder

 • Laura over Mogelijkheden in Filosofie Magazine

  10.03.2015

  Filosofie Magazine interviewde Laura over Mogelijkheden: “Ik richt me liever op wat mensen bindt, dan wat mensen scheidt.”

  Lees verder

 • Cultuurbewust interviewt Lizzy Timmers

  10.03.2015

  Cultuurbewust interviewde Lizzy Timmers over Mogelijkheden: “Clichés kunnen soms ook heel ontwapenend zijn”

  Lees verder

 • Interview Nooit meer slapen

  10.03.2015

  Het radioprogramma Nooit meer slapen interviewde Laura van Dolron bij de try-out van Mogelijkheden in Theater Kikker.

  Lees verder

 • Reyers Laat

  07.11.2014

  Op donderdag 6 november vertelde Laura bij Reyers Laat op Canvas over het ontstaan van haar voorstelling Liefhebben.

  Lees verder

 • Publieksreacties op Liefhebben

  08.10.2014

  Naast op het gastenboek op deze website, zijn er ook op Twitter en Facebook zo ontzettend veel fijne, lieve en bijzondere reacties op Liefhebben binnengekomen, dat we hier graag een selectie met u delen. Laura: “Ik heb nog nooit zo veel directe en persoonlijke reacties op een voorstelling gekregen. Liefhebben spelen is een feest. Omdat de voorstelling zo openhartig is, word het publiek dat ook. Ik heb de mooiste baan te wereld.”

  Lees verder

 • De Standaard over Liefhebben

  08.10.2014

  “Van Dolron brengt haar theater als een warm bad. Geen therapie. Geen bolwassing zoals vroeger. Wel een oprecht betoog, dat vreemd genoeg, op de richel van de morele preek, nooit gaat betogen. Voor een betere omgang met het leven zoals het is: een pijnlijke grimas die je maar beter ontspant. Zo zit je ook te kijken. Een en al rustige overlevering. Het gevoel van er gewoon bij te mogen zijn, als kleine mislukkende mens: het is de grootste gift die vandaag vanaf een podium te geven valt.”

  Lees verder

 • Theaterkrant over Liefhebben

  08.10.2014

  “Van Dolrons gedachtegang komt logisch uit bij een oproep voor iets meer vertrouwen in de liefde en iets minder cynisme.” “… het is haar grote kracht dat die eenvoudige boodschap na zeventig minuten stand-up filosofie volstrekt dragelijk en overtuigend is. Het publiek kan zich geliefd wetend naar huis begeven.”

  Lees verder

 • Cutting Edge over Liefhebben

  08.10.2014

  “Ook vanavond hebben we weer gelachen door onze tranen heen (ook dat is liefhebben). Om de openheid van deze aanstaande moeder. Om haar observatievermogen, en het vermogen om bij iedereen herkenning en vertedering op te roepen. Om hoezeer zij liefheeft, en dat durft te vertellen. Met enkel een podium, haar observaties, haar anekdotes en haar visie op de liefde heeft ze ons vijf kwartier geboeid en wederom gelouterd.”

  Lees verder

 • Het Nieuwsblad over Liefhebben

  08.10.2014

  “Liefhebben is geen groots en theatraal stuk, en als we Van Dolron mogen geloven hoeft dat ook niet. ‘Echte daden van liefde kunnen perfect bestaan zonder dat er bloed, een traan of sperma aan te pas komt’ klinkt het. En daar kunnen we na het zien van haar monoloog alleen maar mee instemmen. In al zijn eenvoud is dit toch een beetje groots theater.”

  Lees verder

 • Knack over Liefhebben

  08.10.2014

  “… haar meest authentieke en kwetsbare creatie, gemaakt op (en door) een keerpunt in haar leven waar ze het publiek op een haast ongemakkelijk genereuze manier deel van laat uitmaken, in de hoop dat haar geluk het publiek inspireert tot een gelukkiger bestaan, met meer liefhebben. Wat een cadeau.”

  Lees verder

 • De Volkskrant over Liefhebben

  08.10.2014

  “Lieve bespiegelingen en zalvende blijmoedigheid.”
  “Het is de intiemste productie die ze tot nu toe maakte. Waar ze voorheen nogal eens uitweek naar algemenere, filosofische thema’s gaat Liefhebben honderd procent over Laura van Dolron zelf.”

  Lees verder

 • Cultuurbewust over Liefhebben

  08.10.2014

  “Er ontstaat, naast een gevoel van verbondenheid met Van Dolrons open persoonlijkheid, ook een gevoel van saamhorigheid met iedereen die zich in de theaterzaal bevindt.”… “Met de vele verhalen over de liefde en dit gevoel van saamhorigheid op zak, verlaat de toeschouwer de zaal met een verwarmd hart om de herfstkou mee te trotseren.”

  Lees verder

 • Elsevier over Liefhebben

  08.10.2014

  “Van Dolrons inzet is totaal en haar tastende zoektocht volstrekt oprecht.”

  Lees verder

 • Girls of Honour over Liefhebben

  08.10.2014

  “Laura van Dolron is in staat om je zonder oordeel met je liefde voor anderen (en het gebrek eraan) te confronteren en je ondanks alles nog milder over jezelf te laten denken ook.”

  Lees verder

 • Cultuurpodium Online over Liefhebben

  08.10.2014

  “Haar openhartigheid raakt het publiek”
  “Liefhebben is een intense ervaring van een moedige maker met een heel eigen signatuur.”

  Lees verder

 • 8Weekly over Liefhebben

  08.10.2014

  “Een vrouw die zoveel voorbeelden van liefhebben heeft verzameld en door Nederland en België trekt om deze aan een klein publiek te tonen: ook dat is liefde.”

  Lees verder

 • Interview met Laura in Viva

  08.10.2014

  Viva sprak met Laura over haar werk en leven.

  Lees verder

 • De Morgen over Liefhebben

  08.10.2014

  “Het filosofische spel van vraag en antwoord is vervangen door liefdevolle overtuigingen die ze met ons wil delen. De kern luidt: wees niet bang voor je kwetsbaarheid, durf voluit te leven, wees deel van het grotere geheel.”

  Lees verder

 • Opzij over Liefhebben

  02.10.2014

  Opzij kondigt Liefhebben aan.

  Lees verder

 • Psychologies Magazine

  02.10.2014

  Het Vlaamse Psychologies Magazine schrijft over Liefhebben.

  Lees verder

 • Radio Klara

  23.09.2014

  Laura sprak bij de Vlaamse zender radio Klara over Liefhebben en het ontstaan van de voorstelling.

  Lees verder

 • De Standaard

  23.09.2014

  De Standaard sprak uitgebreid met Laura over Liefhebben. “Ooit dacht ik dat de mens een ziekte was die moest worden uitgeroeid. Maar nu ben ik zwanger.”

  Lees verder

 • Cosmopolitan

  17.09.2014

  Cosmopolitan raadt in oktober een bezoekje aan Liefhebben aan!

  Lees verder

 • Schepper & Co

  16.09.2014

  Op 15 september was Laura te gast bij het radioprogramma Schepper & co, waar zij ook alvast een fragment uit Liefhebben voordroeg.

  Lees verder

 • Interview in DM.CITY Gent

  16.09.2014

  DM.CITY Gent interviewde Laura over Liefhebben :”Wat is dat nu eigenlijk, de liefde?”

  Lees verder

 • Neerlands Hoop Emilio Guzman

  09.09.2014

  Cabaretier Emilio Guzman wint voor zijn programma Een dunne dekmantel (regie Laura van Dolron) de Neerlands Hoop: de VSCD-cabaretprijs voor de theatermaker met het grootste toekomstperspectief.

  Lees verder

 • Liefhebben in Filosofie Magazine

  22.08.2014

  Filosofie Magazine schrijft deze maand over Liefhebben.

  Lees verder

 • Liefhebben op de website van LINDA. magazine

  22.08.2014

  LINDA. magazine online schreef over de nieuwe voorstelling Liefhebben van Laura.

  Lees verder

 • Laura bij De Nachtzoen

  13.06.2014

  In de nacht van 12 juni vertelde Laura in De Nachtzoen over liefde, de dood en haar nieuwe voorstelling Liefhebben.

  Lees verder

 • Recensie Oudejaarsconference – Cuttingedge.nl

  03.01.2013

  ‘Met behulp van deze zorgvuldige constructie, de spiegel die ze ons voorhoudt en het spel dat ze speelt met haar onstage en offstagepersoonlijkheid, heeft ze de slechte recensie waar ze om vroeg weten om te draaien in het tegenovergestelde. Deze ‘Oudejaarsconference’ is er één om nog vaak aan terug te denken. Ze heeft de uitwerking van een omhelzing.’

  Lees verder

 • Recensie Oudejaarsconference – Cultuurbewust.nl

  30.12.2012

  ‘Het is de taak van gesubsidieerde podiumkunst om de mensen een waarheidsgetrouwe spiegel voor te houden, zo eentje die je dingen doet inzien en illusies doorprikt. Dat is wat Laura van Dolron doet.’

  Lees verder

 • Recensie Oudejaarsconference – Theaterkrant.nl

  28.12.2012

  ‘Ik mag het eigenlijk niet zeggen van Van Dolron, maar als ik eerlijk ben zit haar voorstelling niet alleen mooi in elkaar, hij weet op momenten ook te raken. Zeker als ze kwetsbaar haar persoonlijke merkwaardigheden voor de voeten van haar publiek legt in de hoop (h)erkenning te vinden.’

  Lees verder

 • Recensie Oudejaarsconference – Trouw

  27.12.2012

  Oudejaarsconferences horen net zo bij 31 december als oliebollen. Menig cabaretier, en een enkele historicus, waagt zich eraan. Trouw houdt vijf voorstellingen tegen het licht.

  Lees verder

 • Laura van Dolron bij De Avonden

  24.12.2012

  Botte Jellema maakte een reportage over de Oudejaarsconference en interviewde Laura.

  Lees verder

 • Interview Laura van Dolron – NRC

  24.12.2012

  Laura van Dolron staat bekend om haar heftige afwijkende theater. Haar oudejaarsconference is dan ook geen gezellig avondje terugblikken. “Ik wil helen en samenbrengen”, zegt theatermaker Laura van Dolron.

  Lees verder

 • Laura van Dolron bij Opium Radio

  23.12.2012

  In verband met de naderende premiere van de Oudejaarsconference was Laura te gast bij Opium Radio.

  Lees verder

 • Interview Laura van Dolron – Volkskrant

  21.12.2012

  ‘Ik had moeite naar hem te kijken zonder te denken: nu moet je uit je rol stappen. Nu moet je zeggen: elke lantaarpaal dient zich aan voor verhanging’

  Lees verder

 • Coverinterview – Uitkrant Amsterdam

  01.12.2012

  Uitkrant Amsterdam sprak met Laura over haar Oudejaarsconference.

  Lees verder

 • Coverinterview – Haags Straatnieuws

  01.12.2012

  Haags Straatnieuws interviewde Laura in verband met haar oudejaarsconference inclusief foto op de cover.

  Lees verder

 • Column Hein Janssen over Laura bij Kunststof TV

  06.04.2012

  ‘In haar theatervoorstellingen heeft Laura van Dolron zich al vaker verwonderd over de snelheid waarmee tegenwoordig politici en kunstenaars op televisie hun beleid of kunst moeten zien te verkopen.’

  Lees verder

 • Recensie Alleen voor jullie – Algemeen Dagblad

  02.04.2012

  ‘Ariane Schluter speelt niet alleen Louise, door haar ogenschijnlijk losse manier van acteren is zij het ook.’

  Lees verder

 • Recensie Alleen voor jullie – Volkskrant

  31.03.2012

  ‘Louise is bedacht door theatermaakster Laura van Dolron en wordt gespeeld door actrice Ariane Schluter’

  Lees verder

 • Recensie Alleen voor jullie – NRC

  30.03.2012

  ‘Ariane Schluter speelt Alleen voor jullie van Laura van Dolron en dat levert een robuuste, intieme voorstelling op, een snoepje.’ ****

  Lees verder

 • Recensie Wat nodig is – NRC Next

  15.11.2011

  ‘Je kunt drugs nemen, maar je kunt ook de afwas doen.’ ‘Het is bijna magisch’ ***** (Herien Wensink)

  Lees verder

 • Recensie Wat nodig is – Volkskrant

  15.11.2011

  ‘Het was zinvol en louterend om vijf kwartier even in ‘een bad van stilte, een bad van rust’ te mogen verkeren. En de sterren voor Laura van Dolron staan dit keer aan de hemel.’

  Lees verder

 • “Wat theater nodig heeft” Wouter Hillaert in rekto:verso over Wat nodig is

  15.11.2011

  Een beschouwing over (en een ode aan) de nieuwe vorm van theater die Wat nodig is biedt: “Laat de kunst weer ergens voor zijn, in plaats van eeuwig tegen.”

  Lees verder

 • Recensie Wat nodig is – Toneel.blog.nl

  15.11.2011

  ‘Van Dolron en haar twee mannen, Oscar van Woensel en Steve Aernouts maken er een ontspannen avond van.’

  Lees verder

 • Column Frits Abrahams n.a.v. Wat nodig is

  15.11.2011

  Frits Abrahams schreef een column in NRC naar aanleiding van Wat nodig is.

  Lees verder

 • Laura van Dolron op de radio n.a.v. Wat nodig is

  15.11.2011

  In verband met de premiere van Wat nodig is was Laura te gast bij Tros Nieuwsshow, Kunststof Radio en De Andere Wereld. Adeline van Lier maakte voor Radio 1 programma Nacht van het Goede Leven een eigen verslag. Luister terug!

  Lees verder

 • Interview Laura van Dolron in Trouw

  15.11.2011

  Trouw journalist Robbert van Heuven in gesprek met Laura over de voorstelling Wat nodig is.

  Lees verder

 • Interview Laura van Dolron in De Pers

  03.11.2011

  Dirk Koppes van De Pers interviewde Laura vlak voor de premiere van Wat nodig is.

  Lees verder

 • Interview Oscar van Woensel in De Volkskrant

  31.10.2011

  Oscar van Woensel speelt mee in Wat nodig is en werd o.a. hierover geinterviewd door De Volkskrant.

  Lees verder

 • Recensie Sartre zegt sorry Volkskrant

  22.10.2011

  “Onverbloemd authentiek” ★★★★★

  Lees verder

 • Juryverslag Theaterfestival 2011 – Sarte zegt sorry

  17.10.2011

  Wat de jury schreef over “Sartre zegt sorry”.

  Lees verder

 • Recensie Sartre zegt sorry in De Standaard

  12.10.2011

  “Haar anekdotiek en directheid naar de zaal heeft ze uit stand-upcomedy. Haar slimme toegepaste filosofie heeft ze uit theater. En haar grote bek heeft ze van zichzelf.”

  Lees verder

 • Recensie Sartre zegt sorry in NRC Handelsblad

  18.04.2011

  “In Sartre zegt sorry geeft ze eerst een goed getroffen, geestige schets van hoe het met haar generatie is gesteld.” ****

  Lees verder

Nieuwsbrief