Wat nodig is

Zonder woede of vijanden, maar zoals altijd zij aan zij met, humor en herkenbaarheid, zoekt Laura van Dolron monter naar wat nodig is. Om dichter bij haar publiek te komen dan ooit knalt zij weer door alle theaterwetten heen. In een positieve, niet-naïeve preek biedt zij spiritualiteit voor sceptici. In gaat Laura heilige huisjes bouwen. Daar zijn sterke mannen voor nodig. Daarom helpen Steve Aernouts en Oscar van Woensel haar. In Sartre zegt sorry stelde zij een diagnose, nu is het tijd voor het medicijn. Een voorstelling over strijkstokken, stilte en sleutelbenen. En dat we misschien al in de hemel zijn, als we het maar zien….

Wat nodig is een tekst voor een, twee, drie of zes miljard mensen. Laura, Steve en Oscar bepalen per avond wie wat zegt. Zo wordt ‘live gemixt’ op de adem en de hartslag van de spelers en hun publiek.

Spel Laura van Dolron, Steve Aernouts, Oscar van Woensel Tekst Laura van Dolron Dramaturgie Maarten Mertens, Celine Buren Spelcoaching Jantien Koenders Decor en kostuums Wikke van Houwelingen, Marloes van der Hoek Lichtontwerp Ge Wegman Techniek Vincent Kok Productie Monique Koppers Communicatie en Marketing Dieke van der Spek

Wat nodig is ging in 2026 in reprise: Stand-up filosoof Laura van Dolron knalt met Wat nu nodig is weer door alle theaterwetten heen. Alles om dichter dan ooit bij haar publiek te komen. Haar doel: het gat vullen dat de kerk heeft achtergelaten. In een positieve, niet-naïeve preek laat zij zien dat spiritualiteit niet anti-intellectueel is, maar sexy. Dat betrokkenheid weer belangrijk is. En dat je om ´lief te zijn voor jezelf´ niet naar een welnesscentrum hoeft.

Wat nu nodig is is geen gewone toneelavond maar een ervaring waarbij spelers en publiek samen even op pauze drukken. Waarbij de theaterzaal gebruikt wordt om even uit te rusten, van alle mensen met meningen, om stil te zijn staan en te lachen om onszelf en hoe druk wij ons maken om zaken die er niet echt te doen. Wat er wel toe doet? Dat wij veel meer op elkaar lijken dan we denken. En dat dat besef heel troostrijk is en een heleboel gedoe scheelt.

Recensies
‘Je kunt drugs nemen, maar je kunt ook de afwas doen.’ ‘Het is bijna magisch’
NRC Next
‘Het was zinvol en louterend om vijf kwartier even in ‘een bad van stilte, een bad van rust’ te mogen verkeren. En de sterren voor Laura van Dolron staan dit keer aan de hemel.’
de Volkskrant
'Wat theater nodig heeft'
rekto:verso
‘Van Dolron en haar twee mannen, Oscar van Woensel en Steve Aernouts maken er een ontspannen avond van.’
Toneel.blog.nl
Frits Abrahams schreef een column in NRC naar aanleiding van Wat nodig is.
NRC