Voorstellingen

Een antwoord op alle vragen

stand-up filosofisch theaterconcert

PERSBERICHT

Laura van Dolron, Willem de Wolf en Wilko Sterke en Frank van Kasteren bouwen ‘laboratorium vol antwoorden’

Waar moeten we heen met onze wezenlijke vragen? De kerken zijn leeggelopen, familiebanden zijn verslapt en we brengen meer tijd door met onze Facebook vrienden dan onze echte. In sociale media, TV en in de politiek krijgen vooral stellige en snedige antwoorden een podium. Maar zijn het antwoorden op vragen die ertoe doen? Tijdens de voorstelling ‘Een antwoord op alle vragen’ gaat Laura van Dolron samen met Willem de Wolf (de KOE) en muzikanten Wilko Sterke en Frank van Kasteren (Circus Treurdier, Orde van de Dag) antwoord geven op de belangrijkste vragen van hun publiek. Ze componeren live een filosofisch theaterconcert dat toert vanaf 13 december door Nederland en België tot april 2019.

In een ‘laboratorium van antwoorden’ hebben de vier makers antwoorden gevonden op vragen die ze denken, vrezen en hopen te krijgen. Het publiek schrijft bij binnenkomst hun prangende vraag op een briefje. “Ik wil zo een veilige plek creëren voor het publiek waar ze iets van zichzelf kunnen laten zien zonder dat ze te kijk staan. Een safe zone voor vragen. In de huidige samenleving zijn we elkaars concurrenten. We mogen ons niet kwetsbaar tonen, maar moeten antwoorden produceren. Voor vragen stellen en twijfel tonen, is geen ruimte.”

De vier makers zoeken in hun hoofd, hart en wereldgeschiedenis naar antwoorden. Ze duiken de literatuur in en gaan ter voorbereiding naar een AZC, een Sikh-tempel of een sterfhuis om antwoorden te vinden.De inspiratie voor de voorstelling deed Van Dolron op in de boeddhistische tradities tijdens stilte retraites. Na afloop van een retraite is het de gewoonte dat deelnemers hun vraag op een briefje schrijven en dit overhandigen aan hun zenmeester. Vervolgens trekt de zenmeester de briefjes blind uit een doos en geeft dan antwoorden. “Wat mij zo aanspreekt in het opschrijven van een vraag op papier, is dat je hier al een bepaalde verstilling voor in acht neemt.”

De vier makers zitten klaar in hun berg met antwoorden waarvan ze hopen dat het matcht met de vragen van het publiek. Als ze er niet uitkomen, is er een hulplijn van wijze mensen aanwezig. Het omarmen van de vraag, kan ook al een antwoord zijn.“Ik ben niet zo’n voorstander van denken als enige oplossingsgereedschap. Als je etage omlaag zakt, van je hoofd naar je hart, vind je veel meer antwoorden. Dan zal blijken dat veel vragen misschien niet eens gesteld hoeven te worden.”

Van Dolron ontwikkelde de afgelopen jaren een geheel eigen theatervorm: stand-up philosophy. Dit theaterseizoen gaat ze nog ongepolijster en transparanter aan het werk en introduceert: stand-up philosophy 2.0. Tijdens deze intuïtieve kamikaze achtige aanpak werkt zij kort op de bal waardoor haar innerlijke politieagent geen kans krijgt om datgene dat zij écht wilt zeggen, te censureren. “Ik wil meer ruimte in mijn voorstellingen voor het magische ‘hier en nu’. In deze tijden waarin alles geframed en gestaged is, met botox, Facebook en zorgvuldig vormgegeven Instagram updates, heb ik behoefte aan echtheid in het theater. Wij ervaren nu samen iets met onze bezoekers in plaats van hen als theatermakers iets geconstrueerds te láten ervaren. Ik hoop dat we écht goede antwoorden mee kunnen geven.”

 

 

Publicaties over "Een antwoord op alle vragen"

 • NRC Recensie: ‘Instant poëzie, swingend en zingend’

  ‘Een antwoord op alle vragen’ is een zogeheten filosofisch theaterconcert, Van Dolrons specialisme en ideaal vehikel voor haar zoekende stem en haar hopsakee-lichaamstaal. Wie een kaartje kocht, kon een vraag mailen. Al die vragen worden getoond, met heftige letters, in breekbare regels, met hartjes of een kras.

  ‘Diepe vragen, benauwde vragen, coronaclichévragen. Het wordt instant poëzie, swingend en zingend.’

   

  Lees verder

 • NRC: ‘Hartjes, bravo’s en ‘staande ovatie’ via de chat’

  Stand-up filosoof Laura van Dolron oefende zaterdag met het opvoeren van haar voorstelling ‘Een antwoord op alle vragen’ op video.

  „Ongelofelijk om weer in het theater te staan. En met zijn vieren weer in die vibe te raken. En daarbij voelen of me verbeelden te voelen dat het publiek er ook echt bij is.” Lees hier de reportage die Ron Rijghard voor NRC schreef.

  Lees verder

 • NRC

  “Het is knap hoe creatief en inventief het viertal tot antwoorden komt op vragen die variëren van ‘Wat moet ik doen na mijn afstuderen’ tot ‘Wat is kunst’.”

  NRC recensent Ron Rijghard bezocht maar liefst twee avonden Een antwoord op alle vragen. Lees hier de recensie die hij daarover schreef.

  Lees verder

 • RiRo Toneelrecensies

  ‘Door de verschillen tussen Van Dolron en De Wolf een heel spannend avontuur.’ Piet van Kampen schreef een recensie over Een antwoord op alle vragen.  

  Lees verder

 • Scènes

  Léonie Sanders schreef een mooie recensie over Een antwoord op alle vragen.

  Van Dolron en vooral De Wolf (de KOE) zijn erg innemend, waardoor je graag naar ze blijft kijken en luisteren.’
  ‘Van Kasteren is woordelijk scherp, waar Sterke vooral muzikaal zijn stempel positief op de voorstelling drukt.’

  Lees verder

 • Volkskrant

  ‘Een originele vorm van participerend ervaringstheater’ – Hein Janssen schreef een mooie recensie over Een antwoord op alle vragen.

  Lees verder

 • Parool mee op expeditie

  In voorbereiding op de voorstelling ‘Een antwoord op alle vragen’ bezochten de makers uiteenlopende plekken in samenleving, zo gingen ze ook naar het ADM-terrein. “Dat gebeurt met dit project voortdurend: mijn werkelijkheid als theatermaker is een bubbel waar steeds aan wordt geschud.”

  Lees verder

 • Interview op de Vlaamse Radio 1

  Laura was te gast bij Culture Club en sprak over haar voorstelling Een antwoord op alle vragen, gaf cultuurtips en schreef een live column.

  Lees verder

Nieuwsbrief